Zo richt je je werkplek duurzamer in met slechts een paar simpele stappen!

We hebben maar één planeet. Steeds meer mensen worden zich dan ook bewust van het belang van duurzaamheid en een groene levensstijl. Zelf ben je misschien al actief bezig met het scheiden van afval en in steeds meer gemeenten wordt het zelfs een verplichting. Een goed initiatief, als je het ons vraagt. Maar wat nu als je jouw groene visie doortrekt naar je werkplek? Wij zochten voor je uit hoe je je werkplek duurzamer inricht met een paar kleine aanpassingen!

Duurzaam werken op kantoor

Gemiddeld genomen brengen we zo’n 31 uur per week door op de werkvloer, blijkt uit cijfers van het CBS. Tel daar de momenten dat je thuis ‘nog even snel’ je mail checkt en een rapport doorleest bij op en je bent er al gauw nóg meer mee bezig. ‘Het nieuwe werken,’ gaat mede hierdoor een steeds prominentere rol in de dagelijkse arbeidssituatie innemen. Dit wordt met name geassocieerd met thuis werken, wisselende werkplekken op kantoor en een flexibele dagindeling. Niet alleen zorgt dit voor een hogere productiviteit, ook draagt dit bij aan een verlaging van het stressniveau.

Om ‘het nieuwe werken’ nóg meer te gaan uitbreiden, komt er een stuk duurzaamheid om de hoek kijken! Écht duurzaam werken kan echter lastig zijn op kantoor. Zo heb je te maken met een hoop collega’s en beslissers die elk een visie of achterliggend belang hebben. Bovendien rijst de vraag: in hoeverre kun je écht duurzaam werken op de kantoorvloer? Dit zit hem met name in de kleine dingen:

  • Pleit voor een alles-in-één printer; deze bespaart de helft van de stroom die normaal nodig is voor alle losse apparatuur. Mocht dit nu niet haalbaar zijn in je organisatie: denk eerst drie keer na voordat je de printer gebruikt. Zo bespaar je op papier!
  • Zet de wifi en bluetooth uit als je deze niet nodig hebt. Deze vreten veel meer energie dan dat je denkt;
  • Gaat je bedrijf nieuwe computers aanschaffen? Stel voor om voor refurbished computersof refurbished laptops te kiezen. Deze zijn stukke duurzamer, voordeliger én dragen bij aan het imago. Een perfect duurzaam alternatief!
  • Vergadering? Zorg dan dat je je computer of laptop in de slaap- of sluimerstand zet;

Duurzaam werken als zelfstandige

Als zelfstandige heb je de touwtjes in handen. Hierdoor kun je niet alleen je dag geheel volgens eigen plan inrichten; ook kun jij zelf bepalen hoe duurzaam je werkt! Thuis werken doe je dan over het algemeen gemiddeld nét wat vaker – alhoewel dit natuurlijk wel afhankelijk is van het soort business - maar heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de duurzaamheid van je bedrijfsdoelstellingen? Wellicht kunnen deze nog vele malen scherper! En wat dacht je van de partners met wie je samenwerkt; heb je die al eens uitgedaagd? Zo zijn er genoeg ondernemers die er bewust voor kiezen om alleen met partners samen te werken die een soortgelijke visie op de markt en de wereld hebben. Samen werk je dan naar een betere wereld toe!

Refurbished: besparen op grondstoffen met een groene laptop

Computers en laptops zijn vaak nu eenmaal noodzakelijk voor je dagelijkse werkzaamheden; daar komen we niet onderuit. Desondanks is het niet erg bevorderlijk voor het milieu. Dit zit hem lang niet alleen in het stroomgebruik, maar komt vooral voort uit de productie ervan. Het kost bergen energie en - vaak schadelijk - materiaal om een laptop in elkaar te zetten. Toch is het echt niet lastig om hierop te bezuinigen! Zo kun je er zelf voor kiezen om op grondstoffen te besparen door langere tijd met je laptop of computer te doen.

Mocht je tóch op zoek zijn naar een nieuw exemplaar, dan kun je het beste kiezen voor een gereviseerde laptop. Wat dat precies inhoudt? Een gereviseerde - of ook wel refurbished - laptop is al eerder gebruikt door iemand anders en krijgt als het ware een tweede leven. De laptop wordt grondig nagekeken en schoongemaakt. Hierdoor is de laptop als nieuw, maar ben je toch duurzaam bezig! Niet alleen voorkom je op deze manier een hoop onnodig schadelijk afval; ook draag je bij aan de bevordering van de circulaire economie.

In de loop der jaren is men steeds rapper gaan wisselen van producten zoals mobiele telefoons, computers en laptops. Eigenlijk zonde, want de restwaarde van deze producten is vaak nog relatief hoog. Eén voordeel: hierdoor neemt de kwaliteit van refurbished laptops alleen maar meer toe. En dat in combinatie met een veel lagere prijs dan een gloednieuw exemplaar. Zo sla je dus drie vliegen in één klap: je draagt actief bij aan een beter milieu, bespaart kosten en krijgt er topkwaliteit voor terug!

Benieuwd naar wat we bij Refurbo hebben aan gebruikte en refurbished laptops? Neem dan hier een kijkje in ons assortiment refurbished laptops en hier in het assortiment refurbished computers.